Haku

Ammattiin opiskelevan lukudiplomi

Mikä lukudiplomi?

Ammattiin opiskelevan lukudiplomi on Kainuun ammattiopiston perustutkinto-opiskelijoiden yhteisten tutkinnon osien (yto) valinnainen tutkinnon osa. Lukudiplomin laajuus on 1-3 osp. Opiskelija voi sopia muun kuin kolmen osaamispisteen suorittamisesta opintojakson opettajan kanssa. Opintojakso sisältää lukemista ja lukemisesta kertomista.

Opintojakson tavoitteena on kiinnostavan luettavan löytäminen, kauno- ja tietokirjojen lukeminen tai äänikirjojen kuunteleminen ja oman lukutekniikan kehittäminen. Opiskelija laatii itse oman lukusuunnitelmansa ja valitsee lukemaansa sopivat tehtävät. Lukemisen valitsemiseksi opiskelijat voivat käyttää Kainet-kirjastojen alakohtaisia vinkkilistoja. Opiskelijat voivat etsiä materiaalia myös Sotkamon kunnankirjaston ja Kuusamon kaupunginkirjaston verkkokirjastoista.

Ohjeita diplomin suorittamiseen

Opintojakson tarkemmat tehtävät löytyvät KAOn Moodle-alustalta. Kurssiavaimen saa ilmoittautumisen jälkeen.

Kolmeen osaamispisteeseen valitaan luettavaksi yhteensä 5–9 teosta, joista:

  • ainakin yksi on omaan alaan liittyvä tieto- tai kaunokirja
  • ainakin yksi teos liittyy johonkin olemassa olevaan maahan tai kulttuuriin
  • loput 3–7 valitaan itse vapaasti.

Opiskelija etsii itse mieleiset teokset ja laatii lukusuunnitelman. Lukemisen jälkeen opiskelija todentaa lukemisensa erilaisien pienien tehtävien kautta tai lukupiiri-tunneille osallistumalla.

Ääni- ja e-kirjat löytyvät Pohjoisen eKirjastosta.

Ne, joilla on todettu lukemiseste, voivat suorittaa diplomin Celia-kirjastoa käyttäen.

Alakohtaiset kirjalistat

Alakohtaiset kirjalistat

Teemoja kaikille aloille

Valitse ainakin yksi teos Erilaiset kulttuurit -listalta.

Kirjoja eri aiheista

Valitse vapaasti haluamasi teokset eri genreistä. Kun suoritat lukudiplomia, älä valitse samalta listalta kahta kirjaa vaan tutustu monipuolisesti erilaisiin kirjallisuuden lajeihin.